Lekári dnes rokovali s I. Uhliarikom, v hromadných výpovediach pokračujú

06.10.2011 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Lekári budú aj naďalej pokračovať v akcii hromadných výpovedí, prostredníctvom ktorých chcú dosiahnuť realizáciu svojich požiadaviek. Po dnešnom rokovaní s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom to vyhlásil šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Poznamenal, že ministerstvo má záujem veci riešiť, ale čas pracuje proti. Vyzval preto šéfa rezortu a premiérku na prijatie potrebných opatrení a zamyslenie sa nad požiadavkami lekárov.

Najväčšia nezhoda medzi ministrom a odbormi aj naďalej pretrváva v jednej zo štyroch požiadaviek, a to v otázke transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú odbory žiadajú zastaviť. Rozbehnutú transformáciu, naopak, nechce zastaviť minister, podľa ktorého transformácia prinesie do slovenských štátnych nemocníc poriadok a pomôže k ich lepšiemu hospodáreniu. Uhliarik zároveň avizoval, že dnešné rokovanie nebolo posledné.

K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.
 

Vyberte región